Leven in het Geheim

Hoe leef jij? Is die vraag al eens aan je gesteld? En dan bedoel ik niet: wat zijn de omstandigheden waarin je leeft. Dat gaat namelijk over het concrete dit en dat van je leven; waar je leeft, met wie en wat je doet gedurende de dag. Die vraag kennen we maar al te goed en vaak hebben we ons verhaal daarover al klaar. Mijn vraag is: Hoe dóe je dat, leven. Hoe leef jij je concrete leven terwijl je omgeven wordt door dat grote geheel waarvoor we bijna geen woorden hebben. Dat alles wat we niet kunnen organiseren, niet plannen, niet maken. Dat wat ons gebeurt, overkomt, geschonken wordt en omvat. Dat wat wonderlijk is, raadselachtig, wreed soms, onbegrijpelijk. Geheimvol. Een mysterie. Hoe doe je dat? Hoe leef jij je concrete leven in dit mysterie? En: hoe ben jij mens?

Mens zijn met hart en ziel, lijf en leden

Deze vraag wordt gesteld in mystagogische begeleiding. Het is een vraag waarin het helemaal over jou gaat. Het gaat daarbij over aandacht en aanwezigheid – je geest en intuïtie. Ben jij aanwezig in wat je doet? Ben je met aandacht bij wat gebeurt? Het gaat ook over je laten aanraken door wie of wat op je toekomt. Over je gevoel dus en over je lichaam. Het gaat over je toevertrouwen aan dat wat je steeds weer ontglipt. Over moed hebben om je leven aan te gaan, ook als het pijn doet of angst oproept. Kun jij je toewijden aan het ontzagwekkende, aan het heilige van leven? Vertrouw je het er met hart en ziel, met lijf en leden in te stappen? Wat inspireert jou om dat te doen? Waaruit put jij dat vertrouwen? In mystagogische begeleiding gaat het, kortom, om die aspecten die te maken hebben met het léven van je leven, met werkelijk méns zijn.

 ‘Ja’ zeggen

Daarbij stuit je onvermijdelijk ook op je aarzelen, terughouden, aftasten. We zouden geen mens zijn als dat er niet ook was. Voortdurend is er immers – in de onderlagen van ons bewustzijn – een beweging richting ‘ja’ voor en richting ‘nee’ tegen het leven. In mystagogische begeleiding ga je herkennen en onderscheiden dat die bewegingen er ook in jou zijn en hoe die (uit-)werken. Daardoor kan er ruimte ontstaan om te kiezen met welke beweging je mee wilt gaan: keer je je toe naar het leven of wendt je je van het leven af? Waar dienend en afgestemd reik ik je in de begeleiding inzichten en oefeningen aan uit de rijke, beproefde spirituele traditie. De oefeningen draaien om bewust worden en ervaren. Je zintuigen en je lichaam doen daarin helemaal mee. Liefdevol en mild, en in openheid en onbevangenheid trekken we zo een stukje samen op. We gaan samen op de weg waarop we méér mens worden en met meer vertrouwen ‘ja’ kunnen zeggen tegen het geheimvolle leven. Van binnenuit.

Welkom.